Vet aquí que una vegada hi havia llibres en paper que ocupaven espai als magatzems, tot esperant la seva oportunitat per a ser distribuïts, i, per tant, exposats a les llibreries. Esperaven el seu torn pacientment amb l'esperança de tenir l'oportunitat de lluir als taulells fins que fossin adoptats per un àvid lector o lectora. Així podrien acabar ocupant un lloc exclusiu entre els altres escollits, i, amb sort, poder ser llegits algun dia. Per què no llegim tot allò que comprem, oi? Alguns altres, però, veien com la seva notorietat es pansia més de pressa que la lluentor dels focs artificials que havien suposat la seva novetat. I l'espai és car. I de ser oportunitat, d'un dia per l'altre, aquests altres llibres passaven a fer nosa. I les editorials els oferien a preus baixos per a oferir-los una darrera oportunitat. A Suècia, això són i han estat sempre les rebaixes editorials del mes de febrer.
Avui, ja al mes de març, Bokus, una de les llibreries més grans del país, indica a la seva pàgina web: "Nu är bokrean 2024 avslutad. Välkommen tillbaka nästa år!" (Les rebaixes d'enguany han acabat. Torna un altre cop l'any que ve!).
Però, hi haurà un any que ve?
Fa uns dies, al diari suec Dagens Nyheter, es publicava un article amb l'opinió d'alguns llibreters, que criticaven que els títols rebaixats, que les editorials trien i estableixen sota criteris que res tenen a veure amb la qualitat editorial o el temps que el llibre fou publicat, cada cop fan més complicat poder explotar comercialment les rebaixes. Cal recordar que, a Suècia, a diferència d'allò que passa a Espanya, es poden rebaixar els llibres tant com es vulgui. Divendres passat, Bokus oferia fins al 70% en alguns títols.
Durant aquestes dues dècades que portem de segle, les rebaixes han anat des de la liquidació d'estocs que esmentaven abans fins a la liquidació actual dels líders de vendes de l'any anterior. Un exemple és el llibre de la debutant Lisa Ridzén, desè llibre més venut a Suècia l'any 2024 i llibre de l'any, que s'oferia enguany amb importants descomptes. Un altre exemple és el segon llibre de Karin Smirnoff de la sèrie Millennium, "Les urpes de l'àguila". Va ser llançat la tardor passada i estava a la venda per 9 €, abans i tot de treure l'edició de butxaca. L'escriptora descriu el fenomen actual com un "riu de llibres".
Algunes llibreries s'estan desmarcant d'aquest desgavell i interpretant les rebaixes com a un temps on recomanar llibres i incentivar la lectura, oferint descomptes sobre llibres on apliquen un criteri de llibreter, amb l'objectiu de captar nous clients (i lectors). És l'exemple de Bysis Bok & Papper, una de les diverses llibreries independents d'Estocolm que ha boicotejat la tradicional venda de llibres. En comptes de vendre els llibres determinats pels catàlegs de venda de les editorials, ofereixen un descompte del 30 % durant uns quants dies sobre la totalitat de llibres.
Karin Smirnoff ho viu així:
"El temps durant el qual un llibre és atractiu és molt curt. Crec que cada cop és més difícil viure de l'edició de llibres, no només per als mateixos autors, sinó també per a les editorials."
L'any 2024 fou un any de transformació per a la indústria editorial sueca, que va veure com els llibres per subscripció es convertien en el principal canal de venda. Si el sector es continua disparant trets al peu tergiversant el sentit de les rebaixes, no farà sinó accelerar la transformació del model de negoci. Per què esperar a les rebaixes si es pot llegir el llibre en línia a l'instant? Per què comprar el llibre de l'any en paper si el "regalaran" en dos mesos?
Potser arribarà un dia (tant de bo no) que ja no caldrà alliberar espai dels magatzems.

Debat